Dr.Béky Lóránt

Az idén tizedszer is Szováta, a Teleki Hotel!

Ha az ember újra és újra - most már tizedszer - ugyanoda megy a nyáron, annak számos oka van. Vannak objektív okok is mint pl. Szováta, az ismert fürdőhely, a világhírű Medve-tó, a hegyek, a levegő, a környék, Parajd, Korond, Farkaslaka, Marosvécs, a Hargita, és sorolhatnám tovább. Ezekről minden le van írva az útikönyvekben, megtalálhatók a Neten,  de a legszárnyalóbb képzeletet is felülmúlja a valóság. Ezt látni kell! És ha van bennünk képesség meghallgatni a csendet, akkor, a Hargitán keresztül Csíksomlyó felé autózva az összeboruló fenyvesek alatt templomi áhítat lesz úrrá az emberen. Amikor pedig végeszakad a hegynek, és elénk tárul a Csíki medence, a Teremtő felé fordulsz, megköszönve, hogy ilyen csodásat alkotott. Korunknál fogva a pünkösdi búcsú elkerülhetetlen nehézségeit már nem vállaljuk, de ez a mi zarándokutunk, s a kegytemplomban adunk hálát a Jóistennek, hogy újra eljutottunk ide!
Az utazás vagy a Medve-tóban való fürdés vagy a kirándulások utáni fáradalmakat a Teleki Hotelben pihenjük ki, töltődünk fel újra energiával, s ezek a szubjektív okok, ami miatt újra, meg újra a Teleki Hotelt választjuk.
A szállóba belépve a recepción Jolika, Zsófi vagy Misi - akik fáradhatatlanul válaszolták meg e-mailjeinket- nem egyszerűen a vendégnek járó kötelező udvariassággal, hanem szinte családias szeretettel várnak, adják át a megszokott szoba kulcsait, látnak el tanácsokkal, adnak mindenre felvilágosítást. A szoba minden szempontból kifogástalan, jól felszerelt, kényelmes. S mindenütt Wifi. Már tavaly készült a wellness részleg, s most majd kipróbáljuk!  S akik takarítanak, Ibike és Ilon, nem csak a tisztaságról gondoskodnak, hanem teljesítenek minden kérést, s szóba elegyedve velük, megismerkedhetünk a hétköznapokkal, az ottani emberek gondjaival, a személyes életkörülményekkel. A Hotel vezetője Betty, kicseréli az erkély foteljeit kényelmesebbnek véltekre -pedig az előzőek is kényelmesek voltak -, és gondoskodik a meglepetésekről. Jutalmazza a hűséget, tavaly például belépőt kaptunk a parajdi sóbányába. Az idén pedig a 10. nyaralásunkat a Hotel vendégeiként töltjük el. S miután elhelyezkedtünk, irány az étkezde. A reggeli nem svédasztalos, de annyit és olyan sokfélét kapunk, hogy beillik egy svédasztalnak is! Tavaly le is fényképeztük a reggelit, és itthon mutogattuk a családnak. Még a huszonéves fiatal sportolók sem tudták megenni a teljes adagot, pedig mindig nagyon finomakat kaptunk! Csináltunk szendvicset, vagy egyszerűen felvittük a maradékot a szobába, és ebéd helyett megettük, ha otthon voltunk. Aztán az estebédek! Marika vagy Kati hozzák a gőzölgő, különféle csorbákat. Az ízük felejthetetlen! Tudjuk a receptet, meg is csináltuk itthon, de az nem ugyanaz. A szakácsnénik, Kati és Margit, fantasztikus érzéssel ízesítik, készítik el nem csak tudásukkal, hanem a szívükkel is, és fáradhatatlanok. Nagyon jó a második is, hús bőségesen, a főzelékek is különleges ízeket hordoznak. A sütemények a cukrászat remekművei, de már azokat csak másnap délben tudjuk megenni. A vacsora előtt aperitif, s az étkezést Csíki sörrel fejeztük be. S mikor mondtuk, hogy olvastunk idehaza a "Csiki sör és az Igazi Csíki sör" vitáról, másnap már megkóstolhattuk mi is az "Igazi Csíki sört" Marikáék jóvoltából.  Egyszer mondtuk azt is, hogy mi még valódi erdélyi padlizsánkrémet nem ettünk - másnap reggelire kaptunk azt is. Vannak még természetesen "láthatatlan munkatársak" is- Zoltán, Zotyó, Atttila- akik arról gondoskodnak, hogy legyen meleg víz, villany, Wifi, biztosítják az éjjeli nyugodalmat, meg az egyéb kényelmet. Köszönet nekik is!
Amikor letelik a hét vagy a 10 nap, testben- lélekben megújulva ugyan, de sajnálkozva búcsúzunk el, azzal a fogadalommal, hogy -amennyiben egészségünk engedi- jövőre újra jövünk. Kedves Mindenki! Reméljük augusztusban ismét találkozunk, most már tizedszer!
Szeretettel gondolunk Mindannyiukra:
 a Béky házaspár